Khamis, 8 Disember 2011

Teka Teki

Mengenalimu.. suatu anugerah dari Ilahi
Mengkhianatimu.. tidak pernah sama sekali
Menyakitimu.. tidak pernah akan terjadi
Merinduimu... itu yang selalu ku rasai
Memilikimu... itu yang selalu ku impi
Menyanyangimu... sejak dirimu aku kenali
Menyintaimu... itu satu hakiki
Meninggalkanmu..janji yang tak bisa ku penuhi

Assalamualaikum teman-teman....

Saya kembali semula..setelah lama x ngemas2 kat sini... bukan ape, mcm x der mood + kurang masa tuk ngemas2 kat sini..hehehe..
Ari nie...akhirnya  slesai juga menamatkan bacaan nvl terbitan 'Kaki Novel' nie.. pembelian saya yang ke 28 bg tahun 2011.(sehingga kini lebih 30 buah lagi yg pending reading.. Pehhh....)Hahhaaa.... sebenarnya, dah lama mula baca nvl 'misteri' nie... tapi sejak2 kje nie mmg tertangguh aje bacaan  nyer.... hehehe...maka ari nie la baru slesai membacanya.. hehehee
Setelah selesai membaca nyer.. saya pun menyalin semula ayat2 di atas..ke wall FB saya n wall 'Love Novel'.. tak sangka lak..geng2 'kaki novel' byk beri respon...secara tak langsung jadi 'game' lak kepada kami. Tak pe..,dapat gak mengeratkan hubungan kami.....
Ha..geng2 novel.. Kak Yan, Kak Sopan Muslimah,kak Hamidah Ismail, kak Rafiah Tengah, kak Norlia Shafiee..amacam?dapat teka da ke..?


Hurm.. nak bagi jawapan nyer sekarang ke..?tak mau la... tunggu akak2 ku  main 'game' teka teki nie dulu la... Ok gak kan..?hehheheee... Kakak  kakak ku... bersabar ok... hehehhee.... pesanan ku.. 'teruskan... Usaha tangga kejayaan'....  :-) 


V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
nie lew novel nyer  kakak kakak ku.. 'Lagenda Novel" jawab tepat :-) 



 







Isnin, 28 November 2011

e-TBG ( e- tukar bukan guru)




Assalamualaikum...

en3 kali nie mmg  terlewat ...tapi x per la. Masih boleh di share2kan info nye... Buat teman2  AKS under KPM...  e-Tukar Bukan Guru adalah satu-satunya permohonan tukar kakitangan yang menggunakan sistem online sepenuhnya. Ini bermakna dari mula permohonan dibuat, kemudian pengesahan dan seterusnya panel pertukaran, semuanya dilakukan secara online. Malahan surat arahan pertukaran juga adalah dicetak online.

Tuk makluman...sekarang nie permohonan untuk pertukaran  antara daerah/negeri perlu di isi secara online... di sini http://apps.moe.gov.my/etukar/login.cfm. Ia nya mula  di buka pada 01.04.2011 yg lalu...dan bermula pada 01.10.2011... pihak jabatan tidak lagi menerima permohonan pertukaran secara manual (iaitu kaedah pengisian borang permohonan pertukaran)

Permohonan eTBG  ini dibuka sebanyak 4 kali setahun  iaitu bagi bulan Januari, April, Julai dan juga Oktober. Keputusan  permohonan sama ada berjaya atau sebaliknya  boleh disemak secara atas talian (online) seperti ketetapan berikut :
      
    * Permohonan Januari -->  penghujung  bulan Mac
    * Permohonan April   -- >  penghujung bulan Jun 
    * Permohonan Julai    -- >  penghujung bulan September 
    * Permohonan Okt    -- >  penghujung bulan Disember

Mengikut maklumat saya dapat di FB 'eTBG'  :-

1)Ianya menggunakan kaedah auto matching. Iaitu semua permohonan yg ada suai padan akan ditemukan secara automatik oleh sistem. Oleh itu, jika pemohon ada razeki.., dia boleh la betukar.

2)Pastikan lengkapkan semua dokumen sebelum hantar permohonan. Jika telah klik hantar, permohonan tidak boleh diedit semula

3)ID pengesah (biasanya GB/Pengetua) eTBG  berbeza dr  ID  tuk e-tukar (hanya tuk guru).Ini kerana kedua-dua sistem berbeza sama sekali

4)Nie pula antara jawapan status permohonan (yg dipilih oleh 'Pengesah Satu'):-

                                  SAP    - sokong ada pengganti
                                  STP    - sokong tanpa pengganti
                                 SPHK  -sokong pengganti hantar kemudian
                                   TdS   - tidak disokong


Penantian Satu Penyeksaan....sungguh!

Asslamualaikum....

Saat ini masa terus ku hitung....tiap saat..minit..jam..terlalu lambat  berlalu ku rasakan... Patut la org ckp penantian tu satu penyeksaan...  rupanya mmg seksa bebenor biler menanti.... Yer la kan....perkenalan 'kita' bukan nyer baru lagi..
perkenalan pertama bermula pada 24.08.2002... saat itu ku mula mengenali mu. yg segak bergaya...   ku belajar tentang diri mu...  Ku tahu dirimu  dilahirkan  atas  'dulang emas'.. al maklum la., anak kepada tokoh perniagaan yang tersohor..  Haruman berasaskan bunga-bungaan menjadi pilihan mu... ku  juga tahu, hubungan yg kau jalinkan perlu dirahsiakan drpd pengetahuan ibumu...dan akhirnya dlm keterpaksaan  masjid didirikan bersama  gadis pilihan ibumu... Bermula dr situ, dirimu sering berada dlm tekanan... dan aku mula mengenali bonda mu...yg penuh dgn ksh syg...bonda yg pnh dgn pengertian...Namun, terlalu byk dugaan yg datang  menguji...
*stop dlu la...*

hihiii... da hbs ayat da nak mengarang....Kawan2 jgn marah ye... Penantian yg di maksudkan adalah... menanti kemunculan filem Ombak Rindu (OR)  karya Fauziah Ashari. Maklum la..sebelum nie da baca n buat koleksi kesemua karya beliau berkaitan kisah Ombak Rindu ini. Actually...cerita nie ade 3 buah nvl... bermula dgn OMBAK RINDU.. the 2nd one is  CINTA...TIADA AKHIRNYA... n last RINDU CINTAKU...
Rasanya OR versi filem nie  x termasuk 2 lagi kesinambungan versi nvl.... .Ape2 pun x sabar menanti OR versi layar perak...sbb di awal2 info yg OR bakal dijadikan filem n da ader nama pelakon yg bakal membawa watak2 yg ada... ramai peminat novel kurang setuju ngan pemilihan Lisa dan Maya dalam menjayakan watak Mila dan Izzah.... (Ehem....yg penting..dan pilihan yg tepat, Aaron Aziz membawakan wata Hariz.."i like..." hahahaa)  Ape2 pun, kita tgk dlu k...komen2 kmudian... :-)) 
Nie la dia novel2 karya Fauziah Ashari yg  saya maksudkan...



      OMBAK RINDU --->  24.08.2002
      CINTA....TIADA AKHIRNYA --> 26.07.2005
      RINDU CINTAKU --> 11.01.2008


Pic kat bawah nie pulak... suka sgt tgk background nyer... so sweet.very nice... Lv it!!!




Majuk ke...?hahahaa

Assalamualaikum.....

Lama sungguh x menjegok ke sini... Bukan ape cuma  kekangan waktu... keterbatasan idea... heheheh. La nie tgh bercuti di  umah family...sempena awal Muharam & 30hb nnt ader treatment lagi...so panjang sikit la masa lepak2 di umah family nie.. hehhee.

Blk kali nie..agak malas nak 'memerap' di dapur tuk 'bermain2' ngan tepung..gula..telor, pewarna dan segala bagai yg berkenaan la... sebab nye... Saya perlu membereskan kerja2 yg x pnh hbs.Almaklum la...da hujung tahun... dgn mana nak wat akaun nyer.. nak update data2 tuk LHDN lagi... hahaha...

Walaupun bz..kesempatan berada di teratak family nie.. saya amek ler  kesempatan tuk layan Suriafm..(suria cinta) bersama Dj.Lin... Yer la, bile dah blk tempat bertugas x dpt layan smua nie.. sbb kemudahan asas yg masih lagi terhad.. (sian kan... hehehe)

Mood mlm nie...ala2 nak berjiwang jap kat blog saya yg x seberapa nie... B4 balik.., ade skit sentap ngan sorang 'kawan' nie.., hal nye kecik sesgt kot.Tapi nape ntah..tetb mood majuk sampai... jadi b4 btul2 gerak blk  til now masih lum contact dia... konon2 nak majuk lelama sikit.... Huhuhu... dia pun x der lak nak sms ke kol ke..miskol pun x der... Uhuks...hwaaaa...sadis.. sadisss. Yer ar..nk wat mcm mana kan... kemudahan asas yg terhad  termasuk la kemudahan line tuk telekomunikasi nyer...:-)

Alahai.. rindu ar kat dia... Kol la wak... Sebenarnya kan wak... kiter miss miss sgttt  nak tgk lesung pipit n mata mata coklat awk tue... :-)haahhahaa... meowwwmeowwww!

Jumaat, 11 November 2011

Teringin nyer....

Assalamualaikum..

:-) lama sungguh saya x on fb atau ngemas2 kat sini....Hehhee..biasa la.., kadang2 x der mood...bz... x der idea... paling best 'letrik'  dok... Huhuu.... macam nie la kalau betugas di kwsn pendalaman..yg kemudahan asasnya agak terhad... x cayer ke..?Ok.insya allah di lain en3 saya cter2 pasal nie ye... :-)

Hurm..ari nie (12.11.2011) cuaca mendung aje dr pagi...  Nie ha baru la nampak mentari...
ari nie kan tetb je tgn nie teringin sgt wat kuih apam polka dot tue lagi.... (nak wat yg plain aje..).
*Ya allah..saya sgt2 suka wat kuih nie..walau pun ianya leceh...remeh... tapi saya suka buat.Suka tgk masa ia mula kembang dgn gebunye dlm pengukus....bila pegang..lembuttt sgt*
nak wat orange blended cake..n kek coklat kukus simple.... erm.., orange blended cake tue req from rakan sekerja...n budak2 thn 6... maybe wat minggu depan kot... yer la.., last sekolah.. hehehe. Tapi tue la...masalah nyer..letrik laks slalu ptus2 lately... Nie pun dah berapa hari guna enjin TNB... katanya kali nie tak tau mana puncanya.. aduh..duh..duh....

Ape pun..jom layan pic2... food yg saya teringin bebenor nak buat n makan sikit...hahhaha (sebenarnya, saya nie payah nak makan bykkkk...ape2 item yg dibuat sendiri...nape ntah)



   Orange blended cake sedang dibakar..naikkk nye..





                                                   
                                                  taraaaaa....siap! 












nie hasil deco my sifu..kak anna qawina


















 

        nie la hasil deco tgn 'keras' saya... hahaha

















                                                 nie lak...ketagihan saya tuk membuatnya...




Sabtu, 29 Oktober 2011

Kuih 'Smurf'..?




Assalamualaikum....

Lama sungguh x menaip kat sini.. bukan ape... Hujung minggu lepas blk kampung, then masa deepa Auntie lak dtg umah..., past tue g HTAA sebab ader a'ment ngan Dr... bile ader 'mood' nak menaip & ader idea... 'CIK LAS' dtg buat kunjungan pulok....hurmm...

Ptg2 ari nie..merajin kan diri tuk menaip sikit la...Tuk pengetahuan teman2.., saya ader gak mengambil tempahan kuih/dessert/kek/biskot yg mudah-mudah. Bukan ape...cari2 duit tambahan sikit... lagipun saya suka gak 'main masak2 nie'... terutama masa 10sion / tekanan melampau.... Masa tue...mula la 'main2'  tepung ke.. pewarna ke.. tuk dijadikan 'produk'. Kalau menjadi... hilang stress... hehehhe.

Actually, lama gak saya 'bercuti' nie.. 1hb br gerak blk tempat bertugas.. (Ohhh..tidakkkk...).Nak dijadikan criter.. kawan sekerja mak req tuk buatkan  apam polka dot 50 biji. Nak yang plain... coz ada jamuan di pejabat pada 27hb Oct 2011 yg lalu. So...pada 26 Oct...malam, saya pun mula la 'berdating' ngan pewarna, telur, gula dan sebagainya...  Setelah 'berhempas pulas'..maka siap la kuih apam polka dot nie.. (mcm2 budak2 kecik bagi nama..ader yg ckp kuih bola....kuih cendawan,kuih telor dinasour.. then anak akak yg tempah kuih nie lak panggil kuih Smurf)

Ok...jom layan kuih 'smurf' (kuih apam polka dot) kali nie... 1..2...3.. taraaa  (hehehhe) :-
(ya allah..saya sgt2 suka buat kuih nie...suka tgk warna n masa ia mengembang gebu masa dikukus)








Sabtu, 15 Oktober 2011

Pilih Skim Pencen... Keluar Wang KWSP.

Assalamualaikum....
Minggu nie saya agak  sibuk  meng 'google' serta men'yahoo' maklumat (Ya allah..rosak bahasa!Maafkan saya cikgu2 BM saya...sesklai nk gak guna 'bahasa sekarang'..)  berkaitan 'Pengeluaran wang KWSP  bg kakitangan perkhidmatan awam yg memilih skim pencen'. Jadi en3 kali nie saya berkongsikan serba sedikit maklumat yg  saya dapat berkaitan perkara tersebut...

Maklumat umum : bagi pekerja sektor kerajaan ataupun bdan berkanun...3thn terawal perkhidmatan diwajibkan mencarum dgn KWSP. Then semasa kiter dlm proses tuk mendapat 'pengesahan perkhidmatan'..kiter akan diberi pilihan samada memilih skim pencen/kwsp. Bagi yg memilih skim pencen..pihak KWSP ader penyediakan kemudahan pengeluaran wang KWSP. Pastikan sblm membuat permohonan pengeluaran wang KWSP...anda telah diberikan 'TARAF PEKERJA BERPENCEN'. Pengeluaran ini membolehkan pencarum mengeluarkan smua simpanan bahagian pekerja + dividen jika terdpt baki simpanan bagi  tempoh wajib mencarum semasa berkhidmat dgn perkhidmatan awam(kerajaan).

Dokumen diperlukan :

1) Borang pengeluaran KWSP 9J (AHL)
2) Salinan MyKad
3) Salinan Surat Pengesahan tempoh perkhidmatan drpd Ketua Jabatan (Lampiran A)
4) Salian surat pemberian taraf berpencen oleh JPA
5) Salinan Penyata Akaun Simpanan (Persendirian) @  Penyata Akaun Semasa (persendirian)
     * Kalau pengeluaran lebih 100,000.00 :-
              --> akaun bank mesti aktif
              ---> mempunyai akaun di bank panel KWSP yg dilantik

Maklumat ini di ambil dr laman web rasmi KWSP : http://www.kwsp.gov.my

Di sini tuk maklumat lanjut  : http://www.kwsp.gov.my/index.php?hdl=bin&rp=1275

Borang pengeluaran KWSP 9J (AHL) : http://www.kwsp.gov.my/index.php?hdl=bin&rp=1256

Lampiran A : http://www.kwsp.gov.my/index.php?hdl=bin&rp=1274


Jumaat, 14 Oktober 2011

RAHSIA LAFAZ KASIH MU


Detik terus berlalu
Minit waktu silih berganti
Hati ini terus terdera...
terdera dgn sikap mu...
Terseksa  menanti rahsia lafaz kasih mu...
Mengapa  hati kecil ini
masih menanti sesuatu yang kabur..
Kenapa naluri  ini mula melagukan
irama kasih  yang  belum sempurna melodinya..

Duhai
  angin... wahai si rama rama
hampirilah dia...bisikan  padanya
salam kasih ku yg ikhlas...

-mawarsutera/12.10.11, 10.04mlm-

NOKTAH SEBUAH KESABARAN

Tika kau gundah…
Aku  tempat kau  mencurah rasa…
Saat kau dilanda kerisauan..
Aku kau cari…
Pabila kau sakit…
Aku tempat kau mengadu…

Namun,
Tanpa taufan mahupun semilir perbalahan..
Kau berubah tanpa ku duga.
Sepi mu menyeksa ku.
Diam mu mendera naluri ku…
Sikap mu melukakan  hatiku….

Kini aku telah lelah,
Sabar ku telah  ternoktah…
Akan ku lontarkan bayangmu ke dada langit
Agar aku bahgia walaupun tanpa kau di sisi ku.
Mungkin aku bukan yang terbaik  bagi mu..
Dan kau juga bukan tercipta untuk ku…

BAHAGIA DALAM KERAGUAN

Teknologi menemukan kita… 
salam dihulur ku sambut ikhlas
 Sekadar teman biasa itu kita gambarkan… 

Walau latar kehidupan berbeza 
 namun keserasian & persefahaman mendekatkan kita…
 Semakin hari kita serasi bersama… berkongsi suka duka kehidupan.

 Naluri halus kita mungkin merasakan  sesuatu… 
Dan kau mula memberi kiasan..
 Kemesraan kerabat mu membuatkan ku selesa… 
Namun,
aku masih di sini…
diselubungi keraguan…. 

-22.4.2010-

http://nukilan2u.my/puisi/2010/05/puisi-bahagia-dalam-keraguan/

Nuleh Nuleh skettt...


Assalamualaikum...

Ape khabar semua..?Lama sungguh x mengemas2 kat sini..  Ishh..!!!! Penohh ngan  sawang,habuk.. ermmm... kene guna vakum ke nie..?hahahhaa!!!!Bukan ape...saya bz lately.. kadang2  nak  nulih x dok mood. Time ader mood x der idea lak..
Ari nie konon nak tamatkan pembacaan nvl terbaru Hanni Ramsul.. "Ke Seru Rindu Itu", tapi mood membaca x muncul lagi pulak.. (aduhhh..bila nak khatam nie.. lama sungguh da dok kelek nvl tue...hahaha)
Novel yg masih pending reading..kalau x silap ader g 42 atau 45 kot... tp semalam dok memesan online  ader 6 buah... hahhahaa. 3 bauh novel kluaran JS (jemari seni), 1 buah  KN (Kakinovel) & 2 buah dr KS (Karyaseni). Kluaran KS tue... buat kali pertama saya try membeli... sbb tertarik sgt2 dgn sinopsis buku 'JAUH DARI CINTA - tulisan ADAH HAMIDAH" & buku 'Usai...aku terima nikahnya". Selain tue.. 'JDS' jadi juara dlm 'carta pembelian nvl di popular'.. tahniahhhh...

Sebenarnya dah lama 'puasa' membeli nvl... yer la kan...memandangkan berpuluh2 yg masih 'Q" tuk dibaca.. + 'kesihatan' kewangan yang da tenat la nie... . Tapi tue la...(x tahan wehhh ), jadi saya hanya membeli nvl2 yg btul2 menarik perhatian saya... (tapi byykkkkk gak yg menarik..so saya hanya membeli nvl2 yg btul2 wat saya terbyg2..teringat2.. 'moody' jika x miliki...hahahhaa)
Koleksi dah banyak jugak nie.. kat umah family dah x der tempat nak simpan.... nie kat umah di tempat kje nih pun ..dah banyakkkk gak... Aduh, klau mak abah tau sure 'bising'... nk wat mcm mana kan..dah hobi...

Erm..aci tak kalau nnt saya nak 'kongsi'kan nukilan2 rasa  sdn.bhd yang x seberapa ngan kawan2 smua di sini. Idea tue lahir spontan je.... hehehehe. Ok la..jumpa lagi... Zohor pun dah masuk waktu tue..jom.. dating ngan DIA dlu...


Isnin, 26 September 2011

Order??

Assalamualaikum kawan2...



Ape khabar ari nie..?sihat..?Saya masih di rumah family ..khamis br kembali ke tmpt bertugas..(Ohh tidakkkk!!! hahahhaaa)
Balik nie pun sbb ahad lepas mak wat 'makan2'... so tolong2 la ape yg patut. Sian lak  kalau mak masak @ ngemas sesorang je..(walau ader adik n abah...) Esok lak..ader a/ment ngan doktor, rawatan susulan b4 operate tuk tonsil... (takutt la pulak..)


Pagi nie..plan nak wat sedikit choc.chips cookies n cornflakes madu..sebab ader kawan tempah..katanya "tekak dia rindu nak rasa 2 item tue" (hahaa...mcm2 lew pulak kawan2 saya nie..) Pagi nie pulak..bukak2 je FB...mak sdara da bgi soalan yg wat  saya  terkedu.. "mak zura nak order apam polka dot ngan awak nie.. Strawberry 100 pcs  &  50pcs blueberry...Jumaat nie ada wat tahlil n doa selamat sikit"
nak wat ke tidak ehh..?bukan ape2.., kadang buat mcm ala2 x menjadi.... Maksud saya x menjadi tue... hasilnya x memuaskan hati saya... Mmg la rasanya ok.. (pengkritik2 saya cakap la..), tapi, kepuasan diri saya x dapat... coz hati ckp "aloh...dok comeyy la.. Nape kureng gebuss... alamak, awat x naik sgt nih..."mcm mana yer...


Ok la..nak stop dlu... nak mula wat cookies dlu...then g cr bahan2 wat apam laks...harap2 menjadi la..Kawan2 doakan yer... Jom , layan pic apam polka dot yg pernah saya buat:-





    

             dlm kukusan...ready tuk di kukus















          
            
                         dah mula masak...













             sebahagian....











               da siap........... :-)

Selasa, 6 September 2011

Syawal 2011..Jejak Kasih Aku & Dia... :-)

Assalamualaikum....

Ape kabar smua..?Sure teman2 smua msh dlm mood raya kan..?Saya dah kembali bertugas... kepulangan tuk bertugas di 'sambut' oleh bekalan letrik yg kejap ader kejap x der..... (dah mula buat hal da...)
Kami kat sini kemudahan asasnya mmg serba kekurangan tau... Tepon talian tetap x dok... line hp apatah lagi. Line hp hanya mengharap 'sipi2' pencawang kampung sebelah...  kalau train lalu..@ cuaca dop molek.. mmg la line 'hilang'.Hp2 tersusun di tingkap2 nako..kalau nak buat panggilan/jawab panggilan..kena la loud speaker...Bekalan letrik dan air pun slalu x dok...(x dok lak dlm jangka masa yg lama gak la..)...

Lupakan kisah kami di sini yg 'daif'... terus ke pengalaman terindah raya saya thn nie.. (walau dlm kesedihan..sebab beraya tanpa nenek..Nenek kembali kepadaNYA pd 2 ramadhan yg lalu..Al-Fatihah).
Sungguh saya tak sangka...saya boleh bertentang mata..berdakapan dengan kawan sekolah menengah saya dlu...Kami last face to face thn 2000.. Saya hanya tahu perkembangan dia sikit2 melalui FB n blog dia..tu pun baruu je 'jumpa' di alam cyber nie...Kini  kami berjumpa.... suka sgt2 sgt2...

Saya panggil kawan saya nie..'YANA'.. Masa kami di 'bumi' SMVP, Yana nie budak SK..n aktif ngan netball.. Saya suka sgt bl dgr dia gelak..n panggil nama saya..sebab dia sebut n 'bunyi'kan nama saya lain dr yg lain... (masa tulis en3 nie..terdgr2 suara panggilan nye...miss u dear Yana..Miss u very much..mmmuahhh). Kisah 'jejak kasih' kami mcm nie sebenarnya...

Actually masa raya ke 3 thn nie...kami dikampung buat kenduri tahlil tuk arwah nenek... so hp nie mmg x dihiraukan.. sejam slepas yana bg sms tanya ader di kampung ke br saya reply.(numb saya pun dia req dr mummy ain... <sedara' ku...+ geng2 SMVP gak..> ).Setelah bersms2/calling bertanyakan jalan..akhirnya yana dpat mencari umah nenek... :-) . Yana hadir bersama hencek hubby nyer dan 2 org permata hati yang selama nie mmg saya geram tgk pic nye...

Anak Yana yg gurl..mcm pemalu sikit... yg sulung laks.. (Abg Adam) mudah mesra... heheh. Hari tue..adam x mau makan...adani dok makan choc.Shortbread... Kejap je kami berjumpa, (kejap2 pun sempat Yana bg soalan cepu mas terhangat kat saya...:-) ) x puas rasanya. Tapi sempat tapaukan Yana kuih   "Sri muka" (katanya kuih fav dia 1 family) . Masa yana otw blk umah dia..., dia sempat sms. Yana ckp "x sangka dpt jumpa... epy sgt2... sbenarnya tahan nangis je tadi.. Rasa nak timang2 je saya...." (hishh..yana nie..patah pinggang awak nnt nak timang kawan awak yg tembam nih...hahah)

Saya x sempat nak amek pic... Nanti saya minta yana pic2 yg dia dah amek.. hehhe...
Sayang yana...rindu  yana... Pelok kamo erat2... sayang kamo ketat2......


                                             *Nie la pic family bahgia yana di hari raya 2011 *



sedang memujuk Ms Adani tuk bergambar...   (Ms.Adani tgh syok makan coklat shortbread)









                                      2011 --> akhir nya kami dpt bertemu stelah 10 thn berpisah.
                                               Syg mama yana...pelok kamoo kuat2... Muahh!!

Jumaat, 2 September 2011

Dia...& Aishiteru...

Usah dikaburi dgn senyuman yg dilempar..
kerana hatinya menangis pedih
telah lama duka dipendam...
rindu yg terbit kini amat menyeksa kan...

Perkenalan mereka tanpa di rancang
dr kawan menjadi rakan dan kekasih
Pelbagai suka duka kehidupan diharungi bersama..

Bertahun menjalin hubungan
rajuk dan rindu menjadi teman yang setia
Jarak pemisah bukan halangan
kerana teknologi mampu mendekatkan

Namun kini,
Mereka semakin renggang...
teknologi mula sepi tanpa kiriman..tanpa jeritan nyaring
dan mereka semakin jauh...dan jauh..
Dia..dia masih sepi tanpa berita..
Bebanan tugas yg menghimpit..
atau mungkin kasih telah ternokhtah?
Sesungguhnya 'aishiteru'  mampu menyampaikan...
sesuatu zahir yang tak terucap...









OT bermusim.. :-)

Assalamualaikum...

Lama sungguh tak menjengah ke 'tingkap dapur' yang x seberapa nie...Maklum la, kebelakangan nie bz sokmo. Padahal nyer..dah lama da bikin OT bermusim nie...tapi ari nie br nak share ngan kawan2 rapat yg mengenali...
Bukan niat menunjuk2...(sbb sedar..di luar sana lagi ramai yg mahir...lagi cantik hasil tgn nyer)..Ape yg di share di sini sekadar penghubung bersama2 rakan..agar ikatan yg terjalin menjadi lebih rapat...(amin..harap2 begitu la...)

Sebenarnya projek 'OT Bermusim' nie...x der la plan sgt pun.. Sekadar tuk menjamu tetamu g bakal berkunjung ke rumah... tapi dah ader yg bertanya...n berhajat membeli... so ape lah salahnye kan...?Dapat gak tambah2 simpanan di bank..Yg  sudi membeli pun..hanya sorang dua teman2 FB... mak2 sedara..kawan2 adik n opismate mak. :-) Syukur kepadamu ya Allah..atas rezeki yg dikurniakan....

Penat..?Yup.mmg penat sgt2... yer la..jumaat 9mlm, br sampai terminal... then esok arinye (Sabtu) mak dah ajak bli bahan2 wat cookies.+ shoping raya.... Mak pun ader req nak berbuka ngan puding kastad (en3 seblm nie ader cter). Mlm nyer laks trus sambung wat cookies. Wat 'base' tuk cookies ice cream.. hehee..
Nasib baik mak tolong wat cornflakes madu..kalau tak...fuh...x terbuat la jawabnye.. Alangkan nak menghabiskan 1 adunan choc.chips pun sikit punya lelah...(agak2 nyer la kan, kalau tgn n kaki boleh cabut2 pasang..dah lama dibuat agaknye...hahaha)

Thn nie..buat cookies yg biasa je.... Setakat Cornflakes Madu...Choc.chips..dan sedikit cookies 'ice cream'... dan sejenis cookies yg mak req... Mak request buat sekot (biskot) Nestum... bahan2nyer simple... cr buat pun mudah... Biler makan, rangup jer... Tapi rupa macam 'huduh' sikit la... hahhaha...


 Cornflakes madu..
(mcm lawa lak pic yg disnap nie..mcm mana blh dpt gni ehh..?hahha)





Choc.Chips yg ranggup sgt...
nyumnyummm















kureng menarik...berbanding last year la... :-(














nie lew cookies...yg mak req tuk try buat...
hehhehe


Isnin, 15 Ogos 2011

PUDING KASTARD BERSUSU

sumber :majalah saji.. (tapi btul2 terlupa kluaran thn biler..)

Bahan A:
=======
1 cwn tpg kastard
5 cawan air
3 sudu besar gula
1 biji telur - dipukul sedikit
buahan2 campuran + ceri merah (jika suka)

* campur semua bahan atas api...kacau sentiasa sehingga adunan likat n berkilat. (ader bunyi 'letup2'..)
* blh masuk dlm bekas acuan.Biarkan sejuk.., then masuk dlm peti ais.


Bahan B: (kuah)
=======
1/2 cwn gula  pasir
1 tin susu cair Ideal
2 cawan air
buah2 campur dlm tin (blh dipotong2 kecil)

# campur semua bahan.Masak atas api hingga gula larut.
#biarkan sejuk. Masuk dlm peti ais.
# Dihidang bersama2 bahan A yg telah siap tadi. Makan waktu kuah nye sejuk...waktu panas terik ke..pehhh.. cool :-)


menyoping ..melabur...di ECM ngan mak :-)

Assalamualaikum...

Minggu nie mmg da plan nak blk umah family...dah janji ngan mak..sbb nk bikin sekot2 tuk ari raya yg bakal menjelang...X la buat byk mana kot...just separuh tuk umah sendiri @ bawa blk kampung....n kalau ada tempahan...jual la sikit2. Nie name nyer bisnes bermusim (bisnes kecik2 kecikkkkk :-) ) 
Sekot2 yg dibikin x  lew sedap mana kot...tp kalau dah ader org menempah...kirenye razeki tambahan lak tue kan..?? ( hehehehhe.)

Jadi.. aku gerak ler balik ke kuantan dgn menggunakan perkhidmatan bus transnasional..(kenderaan rasmi tue.., sejak zaman form 4 mmg itu je la bus yg dinaik kalau nak ke mana2..<Ops..kecuali dr umah ke bandar lew....). Teruja sungguh nk balik, siap berpakat ngan abah tersayang..nak turun di temerloh, so blk kuantan ngan abah la..dapat berbuker poser sesama... (letih wehh naik bus..6 jam tue). Tapi tue la kan..sape sangka sape menduga.., tiket bus kul 3 dah sold out!!! Arghhh..geram nye!!!!!!! Time bli tiket awal2..yg naik nyer ader ler 4-5 org..., time bli last minit...boleh pulok sold out..!!!! hahahha Jadi nak tak nak..naik lew bus kul 4.30..., sampai bandar ktn dlm kul 10.30..dgn keadaan jalan yg jem sgt2..jalan area ke terminal.. Jem sebab org soping raya kot... 

Esok ari nyer... 13hb.8.11... dlm kul 10pg mak ajak jalan2 bndr.Bli brg2 tuk wat sekot... n soping2 @ ECM... Em..., nk tgk ape yg kami borong...?biasa2 aje..x der la yg special maner pun...huhuhu.
Ok jom..jeng2...hahahha... :-
sepatu baru... :-)
h/beg  (mak belanja).tq


nie mak yg punya... :-)
2 jns balang sekot  :-)

bahan2 tuk bikin sekot2... sikit je kan?





Ahad, 14 Ogos 2011

APAM POLKA DOT

(sumber rujukan://opiskecikku.blogspot.com/2011/02/apam-polka-dot.htm)



                       





   ** Resp. ini khas ditujukan kepada Pn.Nieda..yg nak sgt buat apam nie.Maybe tuk celebrate hari last dia berpantang anak sulong 17hb Ogos 2011.Tahniah nieda n hubby atas kelahiran hero**


Peralatan:
- pengukus 
- mesin pemutar kek
- bekas acuan kuih lompang + paper cup (saiz yg sama wat 'london almond' tue)
- piping beg @ ape2 bahan mengikut keselesaan

Bahan:

3 biji telur sejuk-dr peti ais (saya guna gred B)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry / strawberry @ ape2 ikut citarasa 
Pewarna 'Starbrand'

Cara saya..
1)Telur + Gula + Ovalette = putar (kelajuan max), hingga kembang & menjadi putih (mcm kaler susu tue..)
2)Tepung + Baking Powder (ayak kan) + susu = putar (kelajuan paling minimum)
3)Bahagikan adunan kpd beberapa bahagian.Titiskan pewarna @ perisa.Gaul sebati setiap satunya.
4)Adunan yg telah siap diwarnakan, di masuk kan kedlm 'piping beg'.
5)Isikan 1/2 adunan ke dlm papaercup..isikan fillingnye, 'paip'kan semula.(penuhkan cup tadi)
6) Skarang, buat 'dot2' nye dgn warna pilihan.Buat dn pnuh teliti & sabar ye...
     (Hujung piping bag tue gunting sikit jer.. barulah senang nak wat dot2 tue)
7)Dah siap..kukus selama 15 min.



 TIPs..:
-  penutup kukusan perlu dibalut dgn tuala bersih.Nie supaya apam licin molek..(titisan air membuatkan apam berlubang2...)

Note:- 
#Apam nie leh thn 3-4 hari dlm room temp.. simpan dlm bekas bertutup yer.. kalau simpan dlm fridge leh thn 2 minggu.. pastu biarkan jap.. nanti lembut semula.. kalau nak kukus semula pun boleh juga..


Selasa, 9 Ogos 2011

BISKOT RAYA + BISNES RAYA....


Assalamualaikum teman2...

Ape khbar pagi nie..?N3 nie di tulis stelah puas try tuk tdo smula past sahur... hampir sejam mencuba..tp x boleh lena... walhal tdo kat kul 2pg... Nie lak tetb batuk kaw2...(ala2 batuk macam demam tue..perit tekak....) 

Oleh sebab x blh melelapkan mata... capai  ler novel 'ANAKNYA ANAKKU JUA'... dr last week baca..x hbs2 lagi.. :-(( maklum la...kje byk nk buat...Jd terpaksa KIV kan dlu...nak baca stop baca stop baca..nnt feel lari pulok nnt...x syokkk la baca nye ... Tul x kak Siti Soleha Yahaya..? (kihkihkih....) Jadi.. sayer  pun menjelajah la ke web http://www.myresipi.com nie tuk mencr ape2 resepi cookies yg mudah n simple... almaklum la..raya nak dekat da... Ptg jumaat nie nak blk umah family sat, rabu br blk sini smula..... :-)  :-) :-)
Blk sbb nak bikin sekot raya... Sekot raya tuk umah sendiri aje... +  buat tempahan yg kawan2, mak2 sedara & kawan2 opis mak@adik yg req... thn nie x war2kan sgt 'bisnes bermusim' nie..sbb harga bahan2 mentah naik kaw2...berbanding last year... sedihhhh... 

Tahun nie wat biskot biasa...malas nk jual sekot baru... Thn nie amek tempahan biskot 'Cornflakes Madu' & 'Coklat Chips' aje... Dari last year, x amek byk pun, sbb yg buatnye hanya saya n mak... Bile mak g kje..saya buat la sorang2.. (itu pun bykkkk gak la order nye... penat...). Bemula dr pasat sahur @ selepas sbh.. berbuka japs.. then sambung smula slesai isyak... Penat?? Yer..mmg penat, tp saya suka..saya seronok...sbb saya suka buat ape yg saya buat sekarang...hehhehe... Tahun nie..?X sure lagi byk mana saya buat... rasanya sikit aje kot.. hehehhe... Ok la...nak masuk subuh da...,nak bersedia. Sblm tue, jom. Layan pic biskot2 yg dibuat last year...2010.Selamat menjamu mata dgn pic2 yg x seberapa nie... .Akhir kata...slamat berpuasa tuk hari yg ke 10.... :-) 





Nie la 'Cornflakes Madu'...saya guna cornflakes nestle + gajus tau... dah jadi habit saya..menjual sepertimana yg saya makan.
Kak SITI SOLEHA YAHAYA dah merasa... :-) 













Yg nie lak Choc.chips yg mmg mewah dgn badam nyer... memang ranggup sgt..nyum2.Terliur laks..ahaks!!










Yang berbunga2 nie pulak....biskot cappucino.Saya amek dr myresepi..(tp maaf lupa lak nama tuan punya resepi) tapi saya olah sikit...hehhehe.Semerbak bau kopi masa membakarnye... hehhehe




Tara biskot 'ice cream'...yg nie pulak biskot fav adik2 spupu n arwah nenek... Saya wat plain @ rasa oren. Lecehhh gak la buat nye..byk step... hehehhe.Tapi saya epy masa buat nyer .... :-))










2nd last pic dah  nie... :-) Yang nie pulak... choc.chips yg dah ready tuk di agih2 kpd pembeli yang x la ramai mana tue... tapi Syukur dgn razeki yg tlh diberikanNYA..









Tara..nie la tempahan2 yg tak seberapa yg ready tuk di agih2kan kepada pembeli... (sebahagian telah di ambil..) Ader biskot ice cream..,choc.chip, cornflakes madu..., orange n cappucino cake..


Atas : Cappucino & Orange Cake... Dan kuih apam polka dot di bawah nie laks akan dibawa blk jugak ke kampung.Khas  tuk adik2 spupu.... & tetamu2 cilik.