** Resp. ini khas ditujukan kepada Pn.Nieda..yg nak sgt buat apam nie.Maybe tuk celebrate hari last dia berpantang anak sulong 17hb Ogos 2011.Tahniah nieda n hubby atas kelahiran hero**
Peralatan:
- pengukus
- mesin pemutar kek
- bekas acuan kuih lompang + paper cup (saiz yg sama wat 'london almond' tue)
- piping beg @ ape2 bahan mengikut keselesaan
Bahan:
3 biji telur sejuk-dr peti ais (saya guna gred B)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry / strawberry @ ape2 ikut citarasa
Pewarna 'Starbrand'
1)Telur + Gula + Ovalette = putar (kelajuan max), hingga kembang & menjadi putih (mcm kaler susu tue..)
2)Tepung + Baking Powder (ayak kan) + susu = putar (kelajuan paling minimum)
3)Bahagikan adunan kpd beberapa bahagian.Titiskan pewarna @ perisa.Gaul sebati setiap satunya.
4)Adunan yg telah siap diwarnakan, di masuk kan kedlm 'piping beg'.
5)Isikan 1/2 adunan ke dlm papaercup..isikan fillingnye, 'paip'kan semula.(penuhkan cup tadi)
6) Skarang, buat 'dot2' nye dgn warna pilihan.Buat dn pnuh teliti & sabar ye...
(Hujung piping bag tue gunting sikit jer.. barulah senang nak wat dot2 tue)
7)Dah siap..kukus selama 15 min.
TIPs..:
- penutup kukusan perlu dibalut dgn tuala bersih.Nie supaya apam licin molek..(titisan air membuatkan apam berlubang2...)
Note:-
#Apam nie leh thn 3-4 hari dlm room temp.. simpan dlm bekas bertutup yer.. kalau simpan dlm fridge leh thn 2 minggu.. pastu biarkan jap.. nanti lembut semula.. kalau nak kukus semula pun boleh juga..
Salam...bersua lg d entry Anum kali ni...kali ni dlm byk2 kuih yg anum post, apam dot dot ni la yg plg akk suka tgk..so cute!!! lg pun ni feveret abg..dy mmg suka jnis apam2 ni..nti2 bl akk p lepeh, anum wat la apam ek...hihihihi
BalasPadamWsalam...
BalasPadaminsya allah kak....
tp kena la bg tau awal2 kan... hehehee