PUDING PELANGI
------------------
20 gm agar2 tali (anum guna 'nama' KLC)
650ml air (resepi asal, tp tambah ikut gerak hati/main agak2. buat 660 kot)
gula pasir (agak2.ikut taste kemanisan masing2)
2 helai daun pandan (cuci, simpulkan.racik2 sikit)
- Tips : rendam agar2 & air semalaman. Supaya ia larut cepat ms msk.
* satukan semua bahan2 di atas.
* masak hingga gula & agar2 btul btul larut. padamkan api.
* tapiskan ke dlm bks lain. tapis sekali lagi, msuk dlm bekas asal.
(tujuan tapis, nampak agar2 lagi halus,licin)
BAHAN 2
-------------
2 biji telur
1/2 tin susu cair IDEAL
1 camca teh esen vanilla
2 sudu besar tepung kastad.
sedikit butter (x isi x pe. ia tuk nmpk berkilat. kalau byk nnt muak)
* Satukan semua bahan (kecuali butter). gaul sebati @ blend je kejap.
* Tapiskan ke dalam agar2 tadi.
* buka api dapur, gaul sebati semua bahan. masuk butter.kacau hingga butter larut.
*padamkan api dapur @ biarkan, gn api paling slow.(tp jgn sampai agar2 hangit)
Seterusnya: (mewarna adunan. Tips, pewarna 'star brand' the best)
- sendukkan adunan ikut sukatan masing2.
- warnakan ikut warna pilihan. (biar kaler nampak pekat sikit)
- then tuang dlm bekas acuan. Cara nya,salah satu penjuru bekas tuh, ditinggikan sedikit (letak la bawah dia kain ke ape ke).
- adunan yg telah diwarna, mula diletak di bahagian plg rendah.
-then ulangi 1st n 2nd step.warnakan dgn pewarna lain...then ulangikan step yg sama hingga hbs.
*makin byk kaler diletak sebelah2...turunkan ketinggian bekas tuh secara slow2... hingga akhirnyabekas rata.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan